Něco o agáve

Agáve je velká impozantní rostlina z teplých krajů a u nás se většinou pěstuje v nádobách a na zimu se uklízí do mrazu prostého prostředí. Ale pokud budete mít štěstí na některou z odolných rostlin, tak vysazená u jižní stěny domu a chráněná před nepříznivým větrným počasím a množstvím srážek může růst venku i v našich zeměpisných polohách. Agáve slouží jako přírodní sladidlo. Z rostliny agáve se vyrábí sirup, který je podobný proslulému javorovému sirupu. Z rostliny agáve se z nařezaného listu nechá vytéct šťáva, která se později díky inulinu přemění na sladidlo připomínající https://nature.hyperlink.cz/ med.agáve v přírodě
Rostlina agáve obsahuje vodu, sacharidy, bílkoviny, tuk, vlákninu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, selen, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a kyselinu listovou.
Všechny tyto potřebné látky mají pro organismus příznivý vliv. Čistá šťáva z agáve podporuje a posiluje imunitní systém organismu, má velice dobré antiseptické vlastnosti, podporuje trávení a nezpůsobuje extrémní kolísání cukru v krvi. Stará se i o dobré vyprazdňování, preventivně působí proti kardiovaskulárním onemocněním a osteoporóze a snižuje vysokou hladinu cholesterolu.
Se sirupem z agáve se dá v kuchyni velice dobře pracovat a můžete si udělat mnoho dobrůtek pro celou rodinu. Zkuste třeba sladké řezy, které chutí připomínají dětmi velice oblíbenou tyčinku s mlékem. Tato varianta je ovšem zdravější a vhodná i pro celiaky. Nenajdete v ní žádná barviva a jiná nezdravá aditiva.
Suroviny pro přípravu:
3 lžíce kakaa
4 vejce
400 g tvarohu
4 lžíce agáve sirupu
sirup z agáve v kuchyni

Žloutky vyšleháme spolu s agávovým sirupem do tuhé pěny a postupně přidáváme kakao. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků a jemně vařečkou promícháme.
Těsto navršíme na větší plech, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme v tenké vrstvě při 220 °C asi 15 minut. Vychladlé těsto překrojíme na půl.
Tvaroh utřeme s agávovým sirupem, vzniklou náplň rozetřeme na polovinu upečeného korpusu, uhladíme a přikryjeme druhou půlkou korpusu. Necháme v lednici pár hodin vychladit.